Новата обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2023-2027 г. стартира на

...
Новата обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2023-2027 г. стартира на
Коментари Харесай

Тръгват 264 млрд. евро за агросектора в ЕС, 8 млрд. са за Бъ...

Новата обща селскостопанска политика на Европейски Съюз за интервала 2023-2027 г. стартира на 1 януари 2023 г. В края на предходната година Европейска комисия одо​бри 28-те стратегически плана (по един за всяка страна от Европейски Съюз и два за Белгия). Държавите членки ще бъдат финансирани с 264 милиарда евро. Очаква се средствата да  подкрепят европейските аграрни стопани при прехода към резистентен и постоянен селскостопански бранш, както и запазването на жизнеспособността и многообразието на селските региони. Чр​ез съфинансиране и в допълнение национално финансиране общият обществен бюджет, предопределен за фермерите и селските общности, ще достигне 307 милиарда евро за целия 5-годишен интервал. Очаква се България да получи за селското си стопанство към 8 милиарда евро. Предстои от Министерство на земеделието да започват осведомителна акция по отношение на използването на новата ОСП.  
По-справедлива ОСП 
Ключова цел на всички стратегически проекти е да подкрепят задоволително надеждни аграрни приходи, както и устойчивостта на селскостопанския бранш. Ето няколко образеца за предоставяната поддръжка:  

- Директните заплащания по ОСП продължават да играят ролята на защитна мрежа за земеделските стопани. Всяка година близо 20 милиарда евро ще бъдат разпределяни на отговарящите на изискванията аграрни стопани за главно подкрепяне на приходите. То обаче зависи от използването от страна на земеделските стопани на по-строги съществени стандарти за положително селскостопанско и екологично положение. Очаква се тези стандарти да покрият близо 90% от земеделската земя в Европейски Съюз. 

- Малките и междинните аграрни стопанства в 25 страни от Европейски Съюз ще получат по-голямо подкрепяне на приходите с помощта на преразпределително заплащане в размер на 10,6% от всички директни заплащания. Размерът му ще възлиза на 4 милиарда евро годишно - 2,5 пъти повече от преразпределителните заплащания по миналата ОСП (2014​-2020 г.), прилагани единствено от 10 страни членки.

- За да се помогне на земеделските стопани да се оправят с спешни обстановки, 15% от стопанствата в Европейски Съюз ще получат поддръжка за застрахователни награди, присъединяване във взаимоспомагателни фондове или в други инструменти за ръководство на риска. 

- Подкрепата за протеинови култури/бобови растения чрез обвързано с производството подкрепяне на доходите ще бъде с 25% повече спрямо 2022 г. Това ще способства за понижаване на зависимостта на земеделските стопани в Европейски Съюз от вноса и потреблението на избрани торове. Седемнадесет други изпитващи усложнения бранша също ще получат обвързано с производството подкрепяне, което ще доближи до 21% от земеделските стопанства в Европейски Съюз.

По-екосъобразна ОСП

Три от десетте характерни цели на ОСП са директно свързани с околната среда и климата. Благодарение на правилото на „ неотстъпление “ от страните членки се изисква в проектите по ОСП да показват по-големи упоритости спрямо актуалното състояние. Това оформи най-амбициозната до момента ОСП от позиция на околната среда и климата.  

В стратегическите проекти по ОСП близо 98 милиарда евро, съответстващи на 32% от общото финансиране по ОСП (ЕС и съфинансиране), ще бъдат предопределени за обезпечаване на изгоди за климата, водите, почвите, въздуха, биологичното многообразие и хуманното отношение към животните, както и за поощряване на практики отвън наложителните условия. Плановете ще подтикват стопанисващите земи лица да съхраняват въглерод в почвите и биомасата, да понижават излъчванията на парникови газове и да подкрепят адаптирането в 35% от земеделската повърхност на Европейски Съюз посредством подобаващи практики за ръководство, да вземем за пример екстензивно ръководство на пасищата, развъждане на бобови и междинни култури, органично торене или агролесовъдство. 

Подпомагането по линия на ОСП за биологичното производство почти ще се удвои през 2027 г. спрямо площта, финансирана през 2018 г. В резултат на това се очаква площите за биологично произвеждане да се усилят сред 5 и 30% през 2030 г. Планираните инвестиции в производството на сила от възобновими източници в земеделските стопанства ще обезпечат спомагателни 1,556 MW към мощностите на Европейски Съюз за произвеждане на сила.
По-социална ОСП 
Специалното подкрепяне за младите аграрни стопани заема значимо място във всеки утвърден проект, а страните от Европейски Съюз са заделили повече от минимално изискваните 3% от директните заплащания за последователност сред поколенията. Общо 8,5 милиарда евро обществени разноски ще оказват помощ на младите аграрни стопани да се открият, да влагат и да поддържат стопанската си активност през първите години от своята активност. 

Очаква се през интервала 2023​-2027 г. общо 377 000 нови млади аграрни стопани да бъдат открити като аграрни стопани с цялостен потенциал. Местното развиване също се подтиква - за тактики за водено от общностите локално развиване (т.нар. подход LEADER) са планувани 7,7% от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), равняващи се на 5 милиарда евро. След използването на тези тактики се чака те да обзет 65% от популацията в европейските селските региони.

 За първи път заплащанията по ОСП ще бъдат обвързани със спазването на избрани обществени и трудови стандарти на Европейски Съюз, а получателите на средства ще бъдат поощрявани да подобряват изискванията на труд в земеделските стопанства. Плановете плануват поддръжка за вложения, ориентирани към обезпечаването на по-привлекателни благоприятни условия за живот и работа в селските региони, като задачата е да бъдат основани минимум 400 000 работни места.
График на промяната
Януари 2023 г.  Започва осъществяването на стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика (ОСП).

Декември 2023 г.  В края на 2023 г. Европейска комисия ще показа отчет за оценка на всички стратегически проекти по ОСП, като обърне особено внимание на груповата упоритост за реализиране на задачите на Зеления пакт.



2024 г.  От 2024 г. всяка страна от Европейски Съюз ще показва годишен отчет за качеството на осъществяването и ще организира годишна среща за обзор с Комисията.

2025 г.  Комисията ще предприеме първи обзор на осъществяването на всеки стратегически проект по ОСП и ще изиска, в случай че е належащо, съответни следващи дейности от страните от Европейски Съюз.

2026 г.  Ще бъде направена междинна оценка на резултатите от новата ОСП.

2027 г.  Комисията ще предприеме втори обзор на осъществяването на всеки стратегически проект по ОСП.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР